Το ρολό κιμά με αυγά και καρότα είναι ένα κλασικό και πεντανόστιμο πιάτο που εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του και τη γεύση του. Είναι ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια και επίσημες περιστάσεις.
Υλικά (για 6-8 μερίδες)
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- 1 αυγό
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 βραστά αυγά
- 2 καρότα, κομμένα σε μπαστουνάκια
- Λίγο βρασμένο αρακά (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτές
Τρόπος παρασκευής
Προετοίμασε τον κιμά
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε τον κιμά, τη φρυγανιά, το αυγό, το γάλα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Ζύμωσε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αποκτήσεις ένα μαλακό και εύπλαστο μείγμα.
Ετοίμασε τη γέμιση
Βράσε τα αυγά μέχρι να γίνουν σφιχτά (περίπου 8-10 λεπτά). Καθάρισε τα αυγά και τα καρότα και κράτησέ τα στην άκρη.
Σχημάτισε το ρολό
Στρώσε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο και άπλωσε πάνω το μείγμα του κιμά σε ορθογώνιο σχήμα, πάχους περίπου 1,5 εκ. Στη μέση τοποθέτησε τα βραστά αυγά και τα μπαστουνάκια καρότου κατά μήκος.
Τύλιξε το ρολό
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας, τύλιξε τον κιμά γύρω από τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα ρολό. Βεβαιώσου ότι οι άκρες είναι καλά κλειστές για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.
Ετοίμασε την επικάλυψη
Σε ένα μικρό μπολ, ανάμειξε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και τον ντοματοπελτέ. Άλειψε την επιφάνεια του ρολού με το μείγμα για να αποκτήσει ωραίο χρώμα και γεύση.
Ψήσε το ρολό
Τοποθέτησε το ρολό σε ένα ταψί και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μπορείς να προσθέσεις λίγο νερό ή ζωμό στο ταψί για να παραμείνει ζουμερό.
Σερβίρισμα
Βγάλε το ρολό από τον φούρνο και άφησέ το να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το κόψεις. Σέρβιρέ το σε φέτες, συνοδευόμενο από πατάτες φούρνου, ρύζι ή σαλάτα.
Συμβουλές
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις τυρί (π.χ. φέτα ή γραβιέρα) στη γέμιση.
- Αν θέλεις το ρολό πιο ελαφρύ, χρησιμοποίησε κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας.
- Το ρολό μπορεί να προετοιμαστεί νωρίτερα και να ψηθεί λίγο πριν το σερβίρισμα.
Αυτό το ρολό κιμά με αυγά και καρότα είναι μια εντυπωσιακή και νόστιμη επιλογή που θα ευχαριστήσει μικρούς και μεγάλους. Καλή όρεξη! 🥚🥕🍴
Comments (0)