Η σαλάτα δεν είναι μόνο συνοδευτικό. Μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα, αρκεί να είναι σωστά ισορροπημένη. Με τις κατάλληλες πρωτεΐνες και υλικά που σε κρατούν χορτάτο, η σαλάτα γίνεται θρεπτική, χορταστική και καθόλου βαρετή.
Γιατί οι σαλάτες συχνά δεν χορταίνουν;
Πολλοί αποφεύγουν τις σαλάτες ως κυρίως γεύμα γιατί «πεινάνε μετά από λίγο». Συνήθως, αυτό συμβαίνει όταν λείπει η πρωτεΐνη ή τα καλά λιπαρά. Αν το πιάτο σου αποτελείται μόνο από λαχανικά, είναι λογικό να μην προσφέρει κορεσμό. Χρειάζεται ισορροπία.
Οι πρωταγωνιστές της χορταστικής σαλάτας
Για να μετατραπεί μια σαλάτα σε πλήρες γεύμα, πρόσθεσε τουλάχιστον μία πηγή πρωτεΐνης. Ενδεικτικά:
-
Ψητό κοτόπουλο ή σολομός
-
Ρεβίθια ή φακές
-
Αυγά βραστά
-
Τόνος σε νερό ή ελαιόλαδο
-
Τυρί cottage ή φέτα
-
Κινόα ή βρασμένο φαγόπυρο
Όλα αυτά σε συνδυασμό με ωμά ή ψητά λαχανικά δημιουργούν ένα ισορροπημένο πιάτο.
Μην ξεχνάς τα καλά λιπαρά
Τα καλά λιπαρά συμβάλλουν όχι μόνο στον κορεσμό αλλά και στη γεύση. Πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές ή λίγους ξηρούς καρπούς. Έτσι, το σώμα σου απορροφά καλύτερα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες των λαχανικών.
Σαλάτες που μπορείς να πάρεις μαζί
Η σαλάτα δεν χρειάζεται προετοιμασία τελευταίας στιγμής. Ετοίμασε από το βράδυ και αποθήκευσε σε γυάλινο μπολ, κρατώντας το dressing ξεχωριστά. Έτσι, έχεις έτοιμο γεύμα για το γραφείο ή τη βόλτα, χωρίς να καταφύγεις σε πρόχειρες επιλογές.
Πρόταση για σαλάτα-γεύμα
Μια δροσερή ιδέα:
Ρόκα, φακές, ντοματίνια, φέτα, ρόδι, αβοκάντο και μια σπιτική βινεγκρέτ με λεμόνι και ελαιόλαδο. Γεμάτη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και γεύση.
Comments (0)