Ο ψητός σολομός είναι ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα πιάτα, αλλά το μυστικό για να τον απογειώσεις είναι η σωστή σος. Εδώ θα βρεις 3 διαφορετικές και πανεύκολες σος που θα δώσουν μια ξεχωριστή πινελιά στο πιάτο σου, ενισχύοντας τη φυσική γεύση του σολομού.
1. Σος Λεμονιού και Βουτύρου
Μια κλασική, ελαφριά και αρωματική σος που ταιριάζει τέλεια με τον σολομό.
Υλικά:
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Λιώσε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά σε ένα μικρό κατσαρολάκι.
- Πρόσθεσε το σκόρδο και σοτάρισε για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
- Ρίξε τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακάτεψε καλά.
- Σέρβιρε τη σος ζεστή πάνω από τον ψητό σολομό και πασπάλισε με μαϊντανό για φρεσκάδα.
2. Σος Μελιού και Μουστάρδας
Μια γλυκόξινη σος που προσθέτει μια μοναδική γεύση και ταιριάζει απόλυτα με τη λιπαρότητα του σολομού.
Υλικά:
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Λίγο πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίξε τη σος πάνω από τον ψητό σολομό ή χρησιμοποίησέ τη ως μαρινάδα πριν το ψήσιμο.
- Για περισσότερη ένταση, μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύσμα λεμονιού.
3. Σος Γιαουρτιού με Άνηθο
Μια δροσερή και ελαφριά σος, ιδανική για να συνοδεύσεις τον σολομό τις ζεστές μέρες.
Υλικά:
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι (πλήρες ή στραγγιστό)
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανάμειξε το γιαούρτι με τον άνηθο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
- Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τη γεύση σου.
- Σέρβιρε τη σος δίπλα στον σολομό ή ρίξε την από πάνω για μια δροσερή νότα.
Ποια να Διαλέξεις;
- Η σος λεμονιού και βουτύρου είναι ιδανική για τους λάτρεις των κλασικών γεύσεων.
- Η σος μελιού και μουστάρδας θα σε κερδίσει αν αγαπάς τις γλυκόξινες νότες.
- Η σος γιαουρτιού με άνηθο προσφέρει δροσιά και ελαφρότητα, ιδανική για ένα καλοκαιρινό τραπέζι.
Δοκίμασε αυτές τις σος και απόλαυσε τον ψητό σολομό με τον πιο απολαυστικό τρόπο!
Comments (0)