Η παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά. Με τη μοναδική γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού, το σιροπιασμένο αυτό γλυκό αποτελεί μια ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση.
Υλικά (για ταψί 25×30 εκ.)
Για τη βάση
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας (500 γρ.)
- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
- Χυμός από 1 πορτοκάλι
- Φλούδα από 1 πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Τρόπος παρασκευής
Ετοίμασε το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα, βράσε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, τη φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα για 5 λεπτά. Άφησε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Ετοίμασε τα φύλλα
Άνοιξε τα φύλλα κρούστας, κόψ’ τα σε μικρές λωρίδες και άφησέ τα να στεγνώσουν για 30-60 λεπτά. Μπορείς να τα τοποθετήσεις στον φούρνο στους 100°C για λίγα λεπτά αν θέλεις να τα στεγνώσεις πιο γρήγορα.
Ετοίμασε το μείγμα
Σε ένα μπολ, χτύπησε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Συνδύασε φύλλα και μείγμα
Ρίξε τα στεγνά φύλλα κρούστας σε κομμάτια μέσα στο μείγμα. Ανακάτεψε απαλά μέχρι να καλυφθούν όλα τα φύλλα με το μείγμα.
Ψήσε την πορτοκαλόπιτα
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Λάδωσε ένα ταψί και ρίξε μέσα το μείγμα. Ψήσε για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η επιφάνεια.
Σιρόπιασε την πορτοκαλόπιτα
Μόλις βγάλεις την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο, ρίξε αμέσως το κρύο σιρόπι. Άφησέ την να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη σερβίρεις.
Σερβίρισμα
Κόψε την πορτοκαλόπιτα σε κομμάτια και σέρβιρέ την με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή μια μπάλα παγωτό βανίλια για έξτρα απόλαυση.
Συμβουλές
Φύλλα κρούστας Σιγουρέψου ότι τα φύλλα είναι καλά στεγνά πριν τα προσθέσεις στο μείγμα, για να πετύχεις την αφράτη υφή της πορτοκαλόπιτας.
Σιρόπι Πάντα ρίχνουμε κρύο σιρόπι πάνω σε ζεστό γλυκό για να απορροφηθεί σωστά.
Αποθήκευση Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες, καλυμμένη, και παραμένει εξίσου ζουμερή και αρωματική.
Η παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα είναι ένα γλυκό που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους. 🍊✨
Comments (0)