Skip to content

Ριζότο με Βούτυρο Γάλακτος και Μανιτάρια

Το ριζότο με βούτυρο γάλακτος και μανιτάρια είναι ένα πλούσιο και κρεμώδες πιάτο που συνδυάζει τη γήινη γεύση των μανιταριών με την πολυτελή υφή του βουτύρου γάλακτος. Ένα εντυπωσιακό πιάτο, ιδανικό για να απολαύσεις μια ιδιαίτερη στιγμή ή ένα γεύμα με φίλους.

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το ριζότο

  • 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι Arborio ή Carnaroli (κατάλληλο για ριζότο)
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. μανιτάρια (πλευρώτους, πορτομπέλο ή λευκά), κομμένα σε φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 4 φλιτζάνια ζεστός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρέσκος μαϊντανός για γαρνιτούρα

Τρόπος παρασκευής

Σοτάρισε τα μανιτάρια

Ζέστανε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος σε ένα μεγάλο τηγάνι. Πρόσθεσε τα μανιτάρια και σοτάρισε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα (περίπου 5-7 λεπτά). Αφαίρεσε τα μανιτάρια από το τηγάνι και κράτησέ τα στην άκρη.

Ετοίμασε το ριζότο

Στο ίδιο τηγάνι, ζέστανε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε για 1-2 λεπτά, ώστε να καλυφθεί από το λάδι και να καβουρδιστεί ελαφρώς.

Σβήσε με κρασί

Ρίξε το λευκό κρασί και ανακάτεψε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να απορροφηθεί το υγρό.

Μαγείρεψε το ριζότο

Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό και ανακάτεψε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Συνέχισε να προσθέτεις τον ζωμό μία κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας να απορροφηθεί πριν προσθέσεις την επόμενη.

Πρόσθεσε τα μανιτάρια

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του ρυζιού (περίπου στα 15-18 λεπτά), πρόσθεσε τα σοταρισμένα μανιτάρια.

Ολοκλήρωσε το ριζότο

Όταν το ρύζι είναι al dente και το ριζότο έχει κρεμώδη υφή, αφαίρεσέ το από τη φωτιά. Πρόσθεσε το υπόλοιπο βούτυρο γάλακτος και την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύοντας απαλά για να λιώσουν και να ενσωματωθούν.

Σερβίρισμα

Σέρβιρε το ριζότο ζεστό, γαρνιρισμένο με φρέσκο μαϊντανό και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θέλεις, πρόσθεσε λίγες φέτες σοταρισμένων μανιταριών στην κορυφή για έξτρα γεύση και εμφάνιση.

Συμβουλές

Ζεστός ζωμός Βεβαιώσου ότι ο ζωμός είναι πάντα ζεστός, ώστε να μην διακόπτεται το μαγείρεμα του ρυζιού.
Ανακάτεμα Ανακάτευε συνεχώς το ριζότο για να απελευθερώνονται τα άμυλα και να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Πρόσθετες γεύσεις Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις λίγο τριμμένο τρούφο ή λάδι τρούφας στο τέλος για πιο ιδιαίτερη γεύση.

Αυτό το ριζότο με βούτυρο γάλακτος και μανιτάρια είναι μια πλούσια και εντυπωσιακή επιλογή που θα λατρέψουν όλοι! 🍄🍚✨

Σχετικά

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα πιο πρόσφατα στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο πρόσφατα από όλες τις κατηγορίες

Τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο δημοφιλή από όλες τις κατηγορίες

Τι γλυκαντικό προτιμάς στον καφέ σου;

Βίντεο της εβδομάδας

Back To Top
No results found...