Το συκώτι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και γευστικά κομμάτια κρέατος, που όταν μαγειρευτεί σωστά, γίνεται εξαιρετικά ζουμερό και νόστιμο. Σε αυτή τη συνταγή, η σάλτσα μουστάρδας προσθέτει ένταση και πλούτο στη γεύση, ενώ οι τραγανές τηγανητές πατάτες συμπληρώνουν τέλεια το πιάτο. Ένας κλασικός συνδυασμός που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια.
Υλικά (για 4 άτομα)
Για το συκώτι:
- 500 γρ. συκώτι (μοσχαρίσιο), κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα (Dijon ή κλασική)
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
Για τις τηγανητές πατάτες:
- 4 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
- Ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι για τηγάνισμα
- Αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Ετοίμασε το συκώτι
- Ξέπλυνε καλά το συκώτι και στέγνωσέ το με χαρτί κουζίνας.
- Ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
- Σόταρε το συκώτι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Βγάλε το συκώτι από το τηγάνι και κράτησέ το στην άκρη.
Ετοίμασε τη σάλτσα μουστάρδας
- Στο ίδιο τηγάνι, σβήσε με το λευκό κρασί, ξύνοντας τον πάτο για να αναμειχθούν οι γεύσεις.
- Πρόσθεσε τη μουστάρδα, το μέλι και την κρέμα γάλακτος. Ανακάτεψε καλά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Ρίξε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Επέστρεψε το συκώτι στο τηγάνι και μαγείρεψε για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τις γεύσεις της σάλτσας.
Ετοίμασε τις τηγανητές πατάτες
- Ζέστανε άφθονο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή φριτέζα.
- Τηγάνισε τις πατάτες σε μικρές δόσεις για 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες.
- Βγάλε τις πατάτες και άφησέ τις σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
- Πασπάλισε με αλάτι όσο είναι ακόμα ζεστές.
Σερβίρισμα
- Σέρβιρε το συκώτι ζεστό, περιχυμένο με τη σάλτσα μουστάρδας.
- Συμπλήρωσε το πιάτο με μια γενναιόδωρη μερίδα τηγανητές πατάτες.
- Γαρνίρισε με φρέσκα μυρωδικά, όπως μαϊντανό, για έξτρα άρωμα.
Συμβουλές
- Μαρινάδα: Αν θέλεις πιο μαλακό συκώτι, μπορείς να το μαρινάρεις σε γάλα για 1 ώρα πριν το μαγείρεμα.
- Ελαφρύτερη εκδοχή: Αν προτιμάς, ψήσε τις πατάτες στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο αντί να τις τηγανίσεις.
- Συνοδευτικά: Συνδύασε το πιάτο με μια φρέσκια σαλάτα ή λίγο ρύζι για πιο πλήρες γεύμα.
Αυτό το πιάτο είναι γεμάτο γεύση και νοστιμιά, ιδανικό για όσους αγαπούν τις πλούσιες σάλτσες και τις τραγανές πατάτες. Καλή όρεξη! 🥔🍖✨
Comments (0)