Το παραδοσιακό ρυζόγαλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Με την πλούσια, κρεμώδη υφή του και το άρωμα της βανίλιας και της κανέλας, αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση παιδικής ηλικίας και μια απολαυστική επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας.
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
- 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανιλίνη
- Κανέλα τριμμένη για το σερβίρισμα
Τρόπος παρασκευής
Βράσε το ρύζι
Σε μια κατσαρόλα, βάλε το ρύζι με το νερό και βράσε το σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσει το ρύζι.
Πρόσθεσε το γάλα
Πρόσθεσε το γάλα στην κατσαρόλα και ανακάτεψε καλά. Σιγόβρασε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
Γλύκανε το ρυζόγαλο
Ρίξε τη ζάχαρη και συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί.
Δέσε το μείγμα
Σε ένα μικρό μπολ, διάλυσε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό. Πρόσθεσέ το σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Άφησε το ρυζόγαλο να σιγοβράσει για άλλα 5-7 λεπτά, μέχρι να πήξει. Πρόσθεσε τη βανίλια λίγο πριν το αποσύρεις από τη φωτιά.
Σερβίρισμα
Μοίρασε το ρυζόγαλο σε μπολ ή ποτήρια. Άφησέ το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και, στη συνέχεια, βάλε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες. Πριν το σερβίρεις, πασπάλισε με κανέλα.
Συμβουλές
- Εναλλακτική ζάχαρη: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καστανή ζάχαρη ή μέλι για διαφορετική γεύση.
- Άρωμα: Αν θέλεις πιο έντονο άρωμα, πρόσθεσε μια φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού κατά το βράσιμο του γάλακτος.
- Χρόνος συντήρησης: Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες, καλυμμένο με μεμβράνη.
Το παραδοσιακό ρυζόγαλο είναι μια διαχρονική γεύση που συνδυάζει απλότητα και νοσταλγία. 🥣✨
Comments (0)