Ένα πλήρες, ισορροπημένο και πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με αφράτο πουρέ πατάτας και δροσερά βραστά λαχανικά. Είναι ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι ή για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου.
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τις μπριζόλες:
- 4 χοιρινές μπριζόλες (με κόκκαλο ή χωρίς)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ή ρίγανη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/3 φλιτζανιού λευκό κρασί ή ζωμό κοτόπουλου
Για τον πουρέ πατάτας:
- 1 κιλό πατάτες
- 100 γρ. βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι γάλα (ζεστό)
- Αλάτι και πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για τα βραστά λαχανικά:
- 2 καρότα, κομμένα σε μπαστουνάκια
- 1 μικρό μπρόκολο, κομμένο σε μπουκιές
- 1 φλιτζάνι φασολάκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Προετοίμασε τις μπριζόλες
Αλείψε τις μπριζόλες με το ελαιόλαδο και πασπάλισέ τις με το σκόρδο, την πάπρικα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Ζέστανε ένα μεγάλο τηγάνι ή σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήσε τις μπριζόλες για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Σβήσε με το κρασί ή τον ζωμό και άφησέ τις να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά.
Ετοίμασε τον πουρέ πατάτας
Καθάρισε τις πατάτες και βράσ’ τες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά). Στράγγισέ τες και πολτοποίησέ τες με ένα πρες πουρέ ή πιρούνι. Πρόσθεσε το βούτυρο και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει. Ρίξε σταδιακά το ζεστό γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ο πουρές λείος και κρεμώδης.
Ετοίμασε τα βραστά λαχανικά
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράσε τα καρότα, το μπρόκολο και τα φασολάκια για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν τραγανά. Στράγγισέ τα και ρίξε από πάνω το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Συναρμολόγησε το πιάτο
Σέρβιρε τις μπριζόλες ζεστές μαζί με μια γενναιόδωρη μερίδα πουρέ πατάτας και τα βραστά λαχανικά στο πλάι.
Συμβουλές
- Γεύση στις μπριζόλες: Μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι ή μουστάρδα στο τέλος για μια γλυκιά-πικάντικη πινελιά.
- Πουρές με τυρί: Πρόσθεσε λίγο τριμμένο τυρί (όπως παρμεζάνα ή γραβιέρα) στον πουρέ για πιο πλούσια γεύση.
- Βραστά λαχανικά: Αν θέλεις, μπορείς να σοτάρεις τα λαχανικά με λίγο σκόρδο και ελαιόλαδο για επιπλέον γεύση.
Αυτό το πιάτο συνδυάζει απλότητα και πλούσια γεύση, ιδανικό για καθημερινά γεύματα ή επίσημα τραπέζια. Καλή απόλαυση! 🥩🥔🥦
Comments (0)