Skip to content

Τρανς Λιπαρά: Τι Είναι και Γιατί Πρέπει να Τα Αποφεύγεις

Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL), μειώνουν την «καλή» (HDL), επιβαρύνουν την καρδιά και συνδέονται με χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτης τύπου 2 και φλεγμονές. Ο οργανισμός δεν μπορεί να τα διαχειριστεί σωστά, και έτσι τα αποθηκεύει, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν τη φυσική λειτουργία των κυττάρων. Αν θέλεις να προστατεύσεις την υγεία σου, απόφυγε τις παρακάτω τροφές που περιέχουν τα περισσότερα τρανς λιπαρά.

1. Τηγανητά Σνακ και Fast Food

Τα τηγανητά προϊόντα (πατάτες, κοτομπουκιές, onion rings) απορροφούν τα τρανς λιπαρά από τα έλαια τηγανίσματος, ειδικά όταν αυτά θερμαίνονται ξανά και ξανά. Τα περισσότερα φαστ φουντ τα χρησιμοποιούν για οικονομία και διάρκεια ζωής.

 2. Επεξεργασμένα Γλυκά και Αρτοσκευάσματα

Κρουασάν, ντόνατς, πίτες και έτοιμα κέικ περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια, που προσφέρουν γεύση και διάρκεια, αλλά φορτώνουν το σώμα με τρανς. Αν δεν φτιάχνεις αυτά τα γλυκά στο σπίτι, είναι δύσκολο να αποφύγεις τα κακά λιπαρά.

 3. Συσκευασμένα Μπισκότα και Crackers

Οι βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούν τρανς λιπαρά για να διατηρούν τα προϊόντα τραγανά και «φρέσκα» για μήνες. Πριν αγοράσεις μπισκότα, διάβασε προσεκτικά την ετικέτα. Αν δεις «μερικώς υδρογονωμένα έλαια», άφησέ τα πίσω.

4. Έτοιμα Γλάσα και Επιδόρπια

Τα έτοιμα frosting για κέικ και οι σοκολάτες με μαργαρίνη κρύβουν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών. Όταν τα λιπαρά δεν προέρχονται από βούτυρο ή φυσικά έλαια, δυσκολεύουν τη χώνεψη και επιβαρύνουν το συκώτι.

5. Επεξεργασμένα Τυριά

Τα τεχνητά «τυροκομικά» που μοιάζουν με τυρί για τοστ ή φθηνές σάλτσες περιέχουν τρανς για υφή και διάρκεια. Δεν έχουν καμία διατροφική αξία και επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.

6. Έτοιμο Ποπ Κορν Μικροκυμάτων

Αν το σακουλάκι λέει «buttery flavor» ή περιέχει έτοιμη σάλτσα, τότε μάλλον καταναλώνεις και τρανς λιπαρά. Προτίμησε σκέτο καλαμπόκι και φτιάξ’ το με ελαιόλαδο στο σπίτι.

7. Έτοιμες Σάλτσες και Σούπες

Πολλές κονσέρβες και έτοιμες σούπες ενισχύουν τη γεύση και τη διάρκεια με υδρογονωμένα έλαια. Αν και δεν είναι όλες επικίνδυνες, καλό είναι να ελέγχεις τη λίστα συστατικών.

8. Μαργαρίνες και Φτηνά Λιπαρά για Ψήσιμο

Πολλές μαργαρίνες περιέχουν υδρογονωμένα λίπη, ειδικά οι παλιότερες ή φτηνές εκδοχές. Αντί γι’ αυτές, βάλε ελαιόλαδο ή βούτυρο καλής ποιότητας στη μαγειρική σου.

9. Κατεψυγμένα Προϊόντα Ζύμης

Πίτσες, πιτάκια και κατεψυγμένα «σνακ» ζύμης βασίζονται σε λιπαρά που δίνουν υφή και «γεύση». Ωστόσο, τα περισσότερα περιέχουν τρανς για να διατηρούνται μήνες στον καταψύκτη.

10. Επεξεργασμένα Κρέατα

Μπέικον, λουκάνικα και σαλάμια πολλές φορές περιέχουν τρανς λόγω του λίπους που χρησιμοποιούν. Προτίμησε πιο «καθαρές» πρωτεΐνες, χωρίς πολλά πρόσθετα και επεξεργασία.

Τελικά

Τα τρανς λιπαρά βλάπτουν την υγεία σου, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Αν διαβάζεις ετικέτες, προτιμάς φρέσκες τροφές και περιορίζεις τα βιομηχανοποιημένα σνακ, μειώνεις τους κινδύνους. Μάθε να αναγνωρίζεις τους «ύποπτους» όρους και κράτα το πιάτο σου όσο το δυνατόν πιο φυσικό

Σχετικά

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα πιο πρόσφατα στην κατηγορία "Lifestyle"

Τα πιο πρόσφατα από όλες τις κατηγορίες

Τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία "Lifestyle"

Τα πιο δημοφιλή από όλες τις κατηγορίες

Τι γλυκαντικό προτιμάς στον καφέ σου;

Βίντεο της εβδομάδας

Back To Top
No results found...