Το τσίμπημα από τσούχτρα μπορεί να χαλάσει τη μέρα σου, αλλά αν αντιδράσεις σωστά και ψύχραιμα, αποφεύγεις τις περισσότερες ενοχλήσεις. Πολλοί πανικοβάλλονται στη θέα μιας τσούχτρας ή όταν νιώσουν το κάψιμο στο δέρμα. Όμως η σωστή αντιμετώπιση ξεκινά με απλά βήματα και καθαρό μυαλό.
Βγες από το νερό και μην τρίψεις το σημείο
Μόλις νιώσεις το τσίμπημα, βγες αμέσως από το νερό. Μην τρίψεις την πληγή και μην ξύσεις το σημείο. Αν τρίψεις το δέρμα, ενεργοποιείς περισσότερα κεντριά και προκαλείς μεγαλύτερη φλεγμονή.
Ξέπλυνε με θαλασσινό νερό, όχι γλυκό
Χρησιμοποίησε θαλασσινό νερό για να καθαρίσεις την περιοχή. Το γλυκό νερό διασπά τα κύτταρα του κεντριού και απελευθερώνει περισσότερο δηλητήριο. Μείνε ψύχραιμος και καθάρισε την πληγή ήρεμα.
Αφαίρεσε τα πλοκάμια με προσοχή
Αν έχουν μείνει πλοκάμια κολλημένα στο δέρμα, αφαίρεσέ τα με μια κάρτα ή με γάντια. Απόφυγε την άμεση επαφή με τα χέρια σου και μην τραβήξεις βίαια τα υπολείμματα.
Χρησιμοποίησε ξίδι ή κρύες κομπρέσες
Το ξίδι μπορεί να αδρανοποιήσει το δηλητήριο και να μειώσει τα συμπτώματα. Αν δεν έχεις ξίδι, τοποθέτησε κρύες κομπρέσες στην περιοχή για να μειώσεις τον πόνο και το πρήξιμο. Μη χρησιμοποιήσεις αλκοόλ ή πάγο απευθείας στο δέρμα.
Πρόσεξε για αλλεργικά συμπτώματα
Αν νιώσεις ζάλη, φαγούρα σε όλο το σώμα, δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο στο πρόσωπο, αναζήτησε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αυτά τα σημάδια δείχνουν αλλεργική αντίδραση και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.
Μην εμπιστεύεσαι μύθους και γιατροσόφια
Απέφυγε “συμβουλές” τύπου οδοντόκρεμα, λάδι ή αμμωνία. Επικεντρώσου σε πρακτικές που έχουν ιατρική βάση. Αν η ερυθρότητα και ο ερεθισμός επιμείνουν, συμβουλέψου γιατρό για κατάλληλη αγωγή με αντιισταμινικά ή τοπική κρέμα.
Comments (0)