Skip to content
Φρεσκοψημένο σπιτικό ψωμί

Σπιτικό Χωριάτικο Ψωμί – Η Απόλυτη Παραδοσιακή Απόλαυση

Το χωριάτικο ψωμί είναι από τα πιο αγαπημένα είδη ψωμιού στην ελληνική κουζίνα. Με την αφράτη ψίχα και την τραγανή, χρυσαφένια κρούστα, αυτό το σπιτικό ψωμί θα σου θυμίσει τις παραδοσιακές γεύσεις του χωριού.

Υλικά (για 1 μεγάλη φρατζόλα ή 2 μικρότερες)

  • 1 κιλό αλεύρι για ψωμί (ή αλεύρι σκληρό)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.) ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 650 ml χλιαρό νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Ενεργοποίησε τη μαγιά

Σε ένα μικρό μπολ, ανάμειξε 150 ml από το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Άφησε το μείγμα για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει, δείγμα ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί.

Ετοίμασε τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στη λεκάνη ζυμώματος, πρόσθεσε το αλεύρι και το αλάτι. Άνοιξε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξε το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο.

Ζύμωσε με τα χέρια σου ή με γάντζο ζύμης στο μίξερ για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχεις μια ελαστική, λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο επιπλέον αλεύρι ή νερό, ανάλογα με την υφή της ζύμης.

Άφησε τη ζύμη να φουσκώσει

Σκέπασε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη κουζίνας και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σχημάτισε το ψωμί

Αφού φουσκώσει η ζύμη, ζύμωσέ την ξανά για 2-3 λεπτά και δώσε της το σχήμα που θέλεις (φρατζόλα, στρογγυλό καρβέλι ή μικρά ψωμάκια). Τοποθέτησέ την σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Άφησε το ψωμί να φουσκώσει ξανά

Σκέπασε το ψωμί και άφησέ το να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα.

Ψήσε το ψωμί

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Βάλε ένα μικρό μπολ με νερό στον φούρνο, για να δημιουργήσεις υγρασία που θα βοηθήσει στην τραγανή κρούστα. Ψήσε το ψωμί για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάς από κάτω.

Σερβίρισμα

Άφησε το ψωμί να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψεις. Απόλαυσέ το ζεστό με ελαιόλαδο και ρίγανη, τυρί ή συνοδεύοντας τα γεύματά σου.

Συμβουλές

  • Φρεσκάδα: Διατήρησε το ψωμί σε πετσέτα ή σακούλα ψωμιού για να παραμείνει φρέσκο για 2-3 ημέρες.
  • Πρόσθετα υλικά: Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις σουσάμι, ελιές ή ηλιόσπορους για περισσότερη γεύση.
  • Ψήσιμο: Αν θέλεις πιο τραγανή κρούστα, ψέκασε το ψωμί με λίγο νερό πριν το βάλεις στον φούρνο.

Αυτό το παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί είναι μια υπέροχη επιλογή για να γεμίσεις το σπίτι σου με το άρωμα της παράδοσης. Καλή απόλαυση! 🥖✨

Σχετικά

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα πιο πρόσφατα στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο πρόσφατα από όλες τις κατηγορίες

Τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο δημοφιλή από όλες τις κατηγορίες

Τι γλυκαντικό προτιμάς στον καφέ σου;

Βίντεο της εβδομάδας

Back To Top
No results found...