Skip to content
Quche με ρικόττα και σπανάκι

Quiche με Σπανάκι και Ρικότα

Η quiche με σπανάκι και ρικότα είναι ένα ελαφρύ και γευστικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως πρωινό, γεύμα ή συνοδευτικό. Με τραγανή βάση και πλούσια γέμιση, αυτό το πιάτο συνδυάζει γεύση και υγιεινά υλικά.

Υλικά (για ταψί 22-24 εκ.)

Για τη βάση:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους
  • 1 αυγό
  • 2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • Μια πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. φρέσκο σπανάκι (ή 250 γρ. κατεψυγμένο, αποψυγμένο και στραγγισμένο)
  • 200 γρ. ρικότα
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα
  • 3 αυγά
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης ή light)
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Τρόπος παρασκευής

Ετοίμασε τη βάση

Σε ένα μπολ, ανάμειξε το αλεύρι και το αλάτι. Πρόσθεσε το κρύο βούτυρο και τρίψε με τα δάχτυλά σου μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα. Πρόσθεσε το αυγό και το κρύο νερό, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τύλιξε τη ζύμη με μεμβράνη και άφησέ τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ετοίμασε τη γέμιση

Σε ένα τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Πρόσθεσε το σπανάκι και σοτάρισε μέχρι να μαραθεί και να εξατμιστούν τα υγρά του. Άφησέ το να κρυώσει.

Σε ένα μπολ, ανάμειξε τη ρικότα, την παρμεζάνα, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Πρόσθεσε το μαγειρεμένο σπανάκι και ανακάτεψε καλά.

Συναρμολόγησε την quiche

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Άνοιξε τη ζύμη σε φύλλο και στρώσε την σε ένα ταψί για τάρτες. Τρύπησε τη βάση με ένα πιρούνι και ψήσε την στον φούρνο για 10 λεπτά, καλύπτοντάς τη με λαδόκολλα και βάρος (π.χ. φασόλια ή ρύζι).

Αφαίρεσε τη λαδόκολλα και το βάρος και πρόσθεσε τη γέμιση. Ισιώσε την επιφάνεια και ψήσε την quiche για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σφίξει η γέμιση.

Σερβίρισμα

Άφησε την quiche να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την κόψεις. Σέρβιρέ την ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Συμβουλές

  • Μπορείς να αντικαταστήσεις τη ρικότα με ανθότυρο ή μαλακή φέτα για πιο έντονη γεύση.
  • Αν θέλεις πιο ελαφριά βάση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμη σφολιάτα ή φύλλο κουρού.
  • Η quiche διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες και ξαναζεσταίνεται εύκολα στον φούρνο.

Αυτή η quiche με σπανάκι και ρικότα είναι μια πεντανόστιμη επιλογή που ταιριάζει σε κάθε τραπέζι. Καλή απόλαυση! 🥧

Σχετικά

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα πιο πρόσφατα στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο πρόσφατα από όλες τις κατηγορίες

Τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο δημοφιλή από όλες τις κατηγορίες

Τι γλυκαντικό προτιμάς στον καφέ σου;

Βίντεο της εβδομάδας

Back To Top
No results found...