Λοιπόν, φίλε μου, τα μανιτάρια είναι μικρά θαύματα της φύσης! Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι τα αγαπούν και τα εκτιμούν, και γιατί όχι; Είναι νόστιμα, θρεπτικά και, αν τα μαγειρέψεις σωστά, θα σε κάνουν να θες να τα τρως κάθε μέρα. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα τα χειριστείς για να πάρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Πρώτο βήμα: Μην τα πνίγεις!
Τα μανιτάρια δεν είναι βρεγμένα σφουγγάρια για να τους κάνεις μπάνιο. Πάρε ένα νωπό πανάκι ή χαρτί κουζίνας και καθάρισε τα από τα χώματα και τις βρωμιές. Αν τα μουλιάσεις στο νερό, θα το ρουφήξουν. Και ξέρεις τι δεν θες; Μανιτάρια που θυμίζουν λάστιχο .
Τι θα κάνεις με τα κοτσάνια;
Τα κοτσάνια είναι ο κρυμμένος θησαυρός! Αν είναι σκληρά, κόψε τα, ψιλόκοψέ τα και χρησιμοποίησέ τα κάπου αλλού. Στη σούπα σου, σε μια σάλτσα, ακόμα και σε μια ομελέτα. Τίποτα δεν πάει χαμένο – μιλάμε για οικονομία και νοστιμιά μαζί.
Το μαγείρεμα, η τέχνη του καραμελώματος
Όταν τα σοτάρεις, θυμήσου τον κανόνα: λίγα-λίγα στο τηγάνι! Αν βάλεις πολλά μαζί, θα αρχίσουν να “κλαίνε” – δηλαδή να βγάζουν νερό – και ξαφνικά θα έχεις μανιτάρια βραστά αντί για καραμελωμένα. Δεν θες αυτό, εκτός αν ο στόχος σου είναι σούπα!
Αντίθετα, βάζε μια μικρή δόση κάθε φορά, δώσ’ τους χώρο και υπομονή. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφένιο χρώμα και να μυρίζουν θεϊκά, τότε ξέρεις ότι τα πέτυχες.
Ψήσιμο στον φούρνο ή ψησταριά
Τα μανιτάρια λατρεύουν τη θερμότητα. Αν τα ψήσεις, βάζε λίγο λάδι, αλάτι και μυρωδικά της επιλογής σου. Δίνουν ένα smoky αποτέλεσμα που πάει τέλεια με κρέας, ψάρι ή και σκέτα.
Extra tips για τον σεφ μέσα σου
- Μην υπερβάλλεις με τα λάδια και τα λίπη. Τα μανιτάρια έχουν τη δική τους μοναδική γεύση, οπότε άφησέ τα να λάμψουν.
- Πειραματίσου με μυρωδικά. Δεν έχεις ιδέα πόσο καλά δένουν με θυμάρι, δεντρολίβανο ή λίγο σκόρδο.
- Θυμήσου ότι το μανιτάρι είναι σαν τον χαμαιλέοντα. Συνδυάζεται με τα πάντα, από ζυμαρικά μέχρι σαλάτες και πίτσες.
Αυτά από μένα. Πήγαινε, άναψε τα μάτια της κουζίνας και κάνε τα μανιτάρια σου να ζηλέψουν οι γείτονες από τη μυρωδιά! Καλή επιτυχία και… καλή όρεξη!
Comments (0)