Skip to content
Kρέας ψητό στο airfryer

Πώς να Φτιάξεις Ψητό Κρέας στο Air Fryer – Εύκολα, Γρήγορα και Πεντανόστιμα

Το air fryer είναι το μικρό θαύμα της κουζίνας σου. Ετοιμάζει φαγητά που θυμίζουν κανονικό ψήσιμο, χωρίς την αναστάτωση του φούρνου ή το περιττό λάδι. Αν θέλεις να απολαύσεις ζουμερό και τέλεια ψημένο κρέας, το air fryer είναι ο ιδανικός σου σύμμαχος. Πάμε να δούμε πώς θα φτιάξεις το καλύτερο ψητό κρέας, βήμα-βήμα.

1. Διάλεξε το κατάλληλο κομμάτι κρέατος

Το air fryer λειτουργεί άψογα με ποικιλία κρεάτων: μπριζόλες, κοτόπουλο, φιλέτα ή ακόμα και μπιφτέκια. Εξασφάλισε ότι το κομμάτι που θα χρησιμοποιήσεις έχει ομοιόμορφο πάχος για να ψηθεί σωστά. Αν έχεις μεγάλο κομμάτι κρέατος, κόψ’ το σε μικρότερα μέρη.

2. Ετοίμασε το κρέας

Βγάλε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 20-30 λεπτά πριν το ψήσεις, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό βοηθά να ψηθεί ομοιόμορφα. Σκούπισέ το καλά με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσεις την υγρασία – έτσι θα αποκτήσει ωραία κρούστα.

3. Μαρινάρισε ή καρύκευσε

Μπορείς να μαρινάρεις το κρέας για μερικές ώρες πριν το ψήσεις ή να το καρυκεύσεις απευθείας. Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα αγαπημένα σου μπαχαρικά (πάπρικα, ρίγανη, σκόρδο). Για πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγη μουστάρδα, λεμόνι ή σάλτσα σόγιας.

4. Προθέρμανε το air fryer

Η προθέρμανση του air fryer είναι σημαντική για να πετύχεις τέλεια αποτελέσματα. Ρύθμισε τη θερμοκρασία στους 180-200°C και άφησέ το να ζεσταθεί για 3-5 λεπτά. Έτσι, το κρέας σου θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα.

5. Τοποθέτησε το κρέας στο καλάθι

Τοποθέτησε το κρέας στο καλάθι του air fryer σε μία στρώση, ώστε να υπάρχει χώρος για να κυκλοφορεί ο αέρας. Αν έχεις μεγαλύτερη ποσότητα, ψήσε σε δόσεις – μην παραγεμίζεις το καλάθι, γιατί θα επηρεαστεί το ψήσιμο.

6. Ψήσε με βάση το είδος του κρέατος

  • Μπριζόλες: Ψήσε στους 200°C για 10-12 λεπτά, γυρίζοντας τις στη μέση του χρόνου. Για καλά ψημένες μπριζόλες, πρόσθεσε 2-3 λεπτά.
  • Κοτόπουλο: Αν πρόκειται για φιλέτα, ψήσε στους 180°C για 12-15 λεπτά. Τα μπούτια χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο, γύρω στα 18-20 λεπτά.
  • Μπιφτέκια: Ψήσε στους 190°C για 8-10 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση.
  • Χοιρινά φιλέτα: Ψήσε στους 200°C για 12-15 λεπτά, ανάλογα με το πάχος.

7. Έλεγξε τη θερμοκρασία του κρέατος

Για τέλεια αποτελέσματα, χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο μαγειρικής για να ελέγξεις την εσωτερική θερμοκρασία. Για κοτόπουλο, πρέπει να φτάσει τους 75°C. Το χοιρινό χρειάζεται περίπου 63-70°C, ενώ το μοσχάρι εξαρτάται από το πόσο ψημένο το προτιμάς (60°C για μέτριο).

8. Ξεκούρασε το κρέας

Μην βιαστείς να κόψεις το κρέας αμέσως μόλις το βγάλεις από το air fryer. Άφησέ το να «ξεκουραστεί» για 5-10 λεπτά. Έτσι, οι χυμοί του θα διανεμηθούν ομοιόμορφα, και το κρέας θα είναι πιο ζουμερό.

9. Σέρβιρε και απόλαυσε

Συνόδευσε το ψητό σου με μια σαλάτα, πατάτες ή λαχανικά στον ατμό. Για extra νοστιμιά, μπορείς να φτιάξεις μια γρήγορη σάλτσα με βάση τους χυμούς του κρέατος, αν έχεις μαρινάρει.

Με το air fryer, το ψήσιμο του κρέατος γίνεται παιχνίδι. Είναι γρήγορο, υγιεινό και απίστευτα γευστικό – ακριβώς όπως το θες!

Σχετικά

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα πιο πρόσφατα στην κατηγορία "Διατροφή"

Τα πιο πρόσφατα από όλες τις κατηγορίες

Τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία "Διατροφή"

Τα πιο δημοφιλή από όλες τις κατηγορίες

Τι γλυκαντικό προτιμάς στον καφέ σου;

Βίντεο της εβδομάδας

Back To Top
No results found...