Το γάλα αμυγδάλου είναι από εκείνα τα πράγματα που σου φαίνονται «γκουρμέ» όταν το βλέπεις στα ράφια, αλλά μόλις το φτιάξεις σπίτι συνειδητοποιείς ότι είναι πιο απλό κι από το να φτιάξεις τσάι. Και το καλύτερο; Μπορείς να το προσαρμόσεις στα γούστα σου! Πάμε να δούμε πώς θα γίνεις ο μάστερ του σπιτικού γάλακτος αμυγδάλου.
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα
- 4 φλιτζάνια νερό (και λίγο έξτρα για το μούλιασμα)
- Προαιρετικά: 1-2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή ζάχαρη (για γλύκα)
- Μια πρέζα αλάτι
- Προαιρετικά: Λίγη βανίλια ή κανέλα για έξτρα άρωμα
Βήμα 1: Μούλιασε τα αμύγδαλα
Βάλε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και κάλυψέ τα με νερό. Άφησέ τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 8 ώρες ή, ακόμα καλύτερα, όλο το βράδυ. Αυτό θα τα κάνει πιο μαλακά και θα δώσει στο γάλα σου πιο βελούδινη υφή.
Βήμα 2: Ξέπλυνε και ετοίμασε
Ξέπλυνε καλά τα αμύγδαλα κάτω από τρεχούμενο νερό. Μην το παραλείψεις, γιατί το νερό του μουλιάσματος έχει πάρει τη γεύση τους και δεν το θέλουμε αυτό στο γάλα μας.
Βήμα 3: Ανακάτεψε όλα τα υλικά
Βάλε τα αμύγδαλα και τα 4 φλιτζάνια νερό στο μπλέντερ. Αν θες το γάλα σου πιο γλυκό ή αρωματικό, πρόσθεσε το σιρόπι, τη βανίλια ή την κανέλα. Χτύπα τα όλα μαζί για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια κρεμώδης λευκή υγρή μάζα. Το μπλέντερ σου θα δουλέψει υπερωρίες, αλλά αξίζει!
Βήμα 4: Στράγγισε το γάλα
Πέρασε το μείγμα από μια λεπτή σήτα, ένα τουλπάνι ή ένα ειδικό πανάκι για φυτικά γάλατα. Πίεσε καλά για να βγάλεις κάθε σταγόνα γάλακτος. Μην πετάξεις την «πούλπα» (το υπόλειμμα), γιατί μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε μπισκότα, κέικ ή smoothies.
Βήμα 5: Αποθήκευσε και απόλαυσε
Μετάφερε το γάλα σου σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι ή βάζο. Φυλάξ’ το στο ψυγείο και κατανάλωσέ το μέσα σε 3-4 μέρες. Θυμήσου να το ανακινείς πριν από κάθε χρήση, γιατί το φυσικό γάλα αμυγδάλου τείνει να «χωρίζει».
Έξτρα tips:
- Αν το προτιμάς πιο πηχτό, χρησιμοποίησε λιγότερο νερό.
- Αν δεν έχεις τουλπάνι, ένα καθαρό βαμβακερό πανί ή λεπτή πετσέτα κουζίνας κάνει θαύματα.
- Παίξε με τα αρώματα! Λίγη σοκολάτα ή κακάο μπορεί να το κάνει απολαυστικότερο.
Και να το! Το δικό σου γάλα αμυγδάλου είναι έτοιμο. Είναι φρέσκο, υγιεινό, και – το πιο σημαντικό – φτιαγμένο από εσένα. Απόλαυσε το σκέτο, στον καφέ σου, ή σε μια υπέροχη κούπα με δημητριακά!
Comments (0)