Skip to content
Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

Παραδοσιακός Χαλβάς με Σιμιγδάλι: Το Γλυκό των 4 Υλικών

Ο παραδοσιακός χαλβάς με σιμιγδάλι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά, γνωστός για την απλότητά του και την πλούσια γεύση του. Εύκολος στην παρασκευή, ιδανικός για περιόδους νηστείας, αλλά και για κάθε γλυκιά στιγμή της ημέρας.

Υλικά (για 8 μερίδες)

Για τον χαλβά

  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
  • 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια)

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Τρόπος παρασκευής

Ετοίμασε το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα, βάλε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας. Βράσε για 5 λεπτά και άφησε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Σόταρε το σιμιγδάλι

Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζέστανε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το χονδρό και το ψιλό σιμιγδάλι και σόταρέ τα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και να αρχίσουν να βγάζουν το άρωμά τους. Πρόσθεσε τους ξηρούς καρπούς και συνέχισε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.

Συνδύασε σιμιγδάλι και σιρόπι

Ρίξε προσεκτικά το κρύο σιρόπι μέσα στο καυτό σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Πρόσεξε γιατί μπορεί να πιτσιλίζει. Συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι το μείγμα να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Σχημάτισε τον χαλβά

Μετάφερε τον χαλβά σε μια φόρμα ή ατομικά μπολ. Πίεσε απαλά το μείγμα για να γεμίσει καλά η φόρμα και να μην υπάρχουν κενά. Άφησέ τον να κρυώσει για περίπου 1 ώρα πριν τον ξεφορμάρεις.

Σερβίρισμα

Γύρισε τον χαλβά σε πιατέλα, πασπάλισε με κανέλα και διακόσμησε με επιπλέον ξηρούς καρπούς αν θέλεις.

Συμβουλές

  • Ξηροί καρποί: Μπορείς να προσθέσεις σταφίδες ή άλλους αποξηραμένους καρπούς για πιο πλούσια γεύση.
  • Άρωμα: Αν θέλεις, πρόσθεσε λίγες σταγόνες ανθόνερου ή εκχύλισμα βανίλιας στο σιρόπι.
  • Συντήρηση: Ο χαλβάς διατηρείται εκτός ψυγείου για 4-5 ημέρες, καλυμμένος για να μην ξεραθεί.

Με την υπέροχη υφή και το άρωμά του, ο παραδοσιακός χαλβάς με σιμιγδάλι είναι το ιδανικό γλυκό για κάθε περίσταση. Καλή απόλαυση! 🍯✨

Σχετικά

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα πιο πρόσφατα στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο πρόσφατα από όλες τις κατηγορίες

Τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο δημοφιλή από όλες τις κατηγορίες

Τι γλυκαντικό προτιμάς στον καφέ σου;

Βίντεο της εβδομάδας

Back To Top
No results found...