Skip to content

Παραδοσιακό Πρασόρυζο

Το παραδοσιακό πρασόρυζο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα της κατσαρόλας, ιδανικό για ένα ελαφρύ, υγιεινό και χορταστικό γεύμα. Με τα αρώματα του πράσου, την απαλή υφή του ρυζιού και την ένταση του λεμονιού, αυτό το πιάτο θα σου θυμίσει τη θαλπωρή της παραδοσιακής κουζίνας.

Βαθμός ευκολίας:
⭐ Εύκολη

Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος:
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Σύνολο: 40 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα):

3-4 πράσα (κομμένα σε ραβδάκια)
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1-2 καρότα σε μικρά κομματάκια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1,5 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
Χυμός από 1-2 λεμόνια (κατά προτίμηση)
1 κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγος άνηθος ή μαϊντανός (ψιλοκομμένος, προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής:

  1. Προετοίμασε τα λαχανικά
    Καθάρισε τα πράσα και κόψε τα σε χοντρές ροδέλες. Ψιλοκόψε το κρεμμύδι και τρίψε τα καρότα.
  2. Σοτάρισε τα λαχανικά
    Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε τα πράσα και το κρεμμύδι. Σόταρέ τα για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
  3. Πρόσθεσε το ρύζι
    Ρίξε το ρύζι και ανακάτεψέ το καλά με τα λαχανικά για 1-2 λεπτά, ώστε να απορροφήσει τις γεύσεις.
  4. Βράσιμο
    Πρόσθεσε το ζεστό νερό ή τον ζωμό λαχανικών (σταδιακά αν χρειαστεί), τον κύβο λαχανικών (αν χρησιμοποιείς), και αλατοπιπέρωσε. Σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μείνει ζουμερό.
  5. Ολοκλήρωση με λεμόνι
    Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, σβήσε τη φωτιά και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε απαλά.
  6. Σερβίρισμα
    Σέρβιρε ζεστό το πρασόρυζο, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό.

Συμβουλές:

Εναλλακτικά λαχανικά: Μπορείς να προσθέσεις πατάτες σε κύβους ή μανιτάρια για πιο πλούσια γεύση.
Ρύζι: Εάν προτιμάς πιο σπυρωτό αποτέλεσμα, αντικατέστησε το καρολίνα με ρύζι μακρύκοκκο.
Λεμόνι: Ρύθμισε την ποσότητα λεμονιού ανάλογα με τις προτιμήσεις σου – πρόσθεσε περισσότερο για πιο έντονη οξύτητα.
Συντήρηση: Φύλαξε το φαγητό στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Θέρμανέ το με λίγο νερό για να παραμείνει ζουμερό.

Αυτό το πιάτο είναι τέλειο για τις κρύες μέρες του χειμώνα, ενώ συνοδεύεται υπέροχα με φρέσκο ψωμί και ελιές! Καλή όρεξη!

Σχετικά

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα πιο πρόσφατα στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο πρόσφατα από όλες τις κατηγορίες

Τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο δημοφιλή από όλες τις κατηγορίες

Τι γλυκαντικό προτιμάς στον καφέ σου;

Βίντεο της εβδομάδας

Back To Top
No results found...