Η φασολάδα, ο παραδοσιακός ελληνικός θησαυρός της κουζίνας, αποκτά ακόμα περισσότερη γεύση με την προσθήκη χωριάτικου λουκάνικου. Ένα πιάτο ιδανικό για τις κρύες μέρες, γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
- 500 γρ. φασόλια (μέτρια ή γίγαντες)
- 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή πελτέ ντομάτας
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2-3 χωριάτικα λουκάνικα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
Τρόπος παρασκευής
Προετοίμασε τα φασόλια
Μούλιασε τα φασόλια σε άφθονο νερό για 8-12 ώρες (κατά προτίμηση όλη τη νύχτα). Ξέπλυνέ τα καλά και βράσ’ τα σε φρέσκο νερό για περίπου 20 λεπτά. Στράγγισέ τα και κράτησέ τα στην άκρη.
Σοτάρισε τα λαχανικά
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σόταρε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Μαγείρεψε τη φασολάδα
Πρόσθεσε τα φασόλια στην κατσαρόλα μαζί με την τριμμένη ντομάτα, το φύλλο δάφνης, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Συμπλήρωσε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και σιγόβρασε για 1-1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Ετοίμασε τα λουκάνικα
Σε ένα τηγάνι, ψήσε τα λουκάνικα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Συνδύασε τη φασολάδα με τα λουκάνικα
Πρόσθεσε τα ψημένα λουκάνικα στην κατσαρόλα με τη φασολάδα, 10-15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Άφησέ τα να σιγοβράσουν μαζί για να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Σερβίρισμα
Σέρβιρε τη φασολάδα ζεστή, συνοδεύοντάς τη με φρέσκο ψωμί, ελιές ή φέτα.
Συμβουλές
- Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε μια πρέζα μπούκοβο για λίγο καυτερό τόνο.
- Αν προτιμάς λιγότερο λιπαρά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου.
- Η φασολάδα γίνεται ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη μέρα, καθώς οι γεύσεις δένουν καλύτερα.
Αυτό το πιάτο είναι μια έκρηξη γεύσεων και αρωμάτων που απογειώνει την παραδοσιακή φασολάδα. Καλή όρεξη! 🥣🌶️🥖
Comments (0)