Skip to content
Σούπα με λεμονάτα ρεβίθια

Παραδοσιακά Ρεβίθια Λεμονάτα

Τα παραδοσιακά ρεβίθια λεμονάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Απλό, θρεπτικό και γεμάτο γεύση, αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα αλλά και για κάθε εποχή.

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι (ή κορν φλάουρ)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 λίτρο νερό (ή περισσότερο αν χρειαστεί)
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής

Μούλιασε τα ρεβίθια

Βάλε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και λίγο αλάτι από το προηγούμενο βράδυ. Άφησέ τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 8-12 ώρες. Ξέπλυνέ τα καλά πριν τα μαγειρέψεις.

Βράσε τα ρεβίθια

Σε μια κατσαρόλα, βάλε τα ρεβίθια μαζί με το φύλλο δάφνης και αρκετό νερό για να τα καλύψει. Βράσε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1-1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Σοτάρισε τα κρεμμύδια

Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και σοτάρισε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρώς χρυσαφί χρώμα.

Συνδύασε τα υλικά

Πρόσθεσε τα βρασμένα ρεβίθια (χωρίς το φύλλο δάφνης) στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι. Ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού, το κύμινο (αν χρησιμοποιείς), το αλάτι και το πιπέρι.

Δέσε τη σάλτσα

Διαλύσε το αλεύρι ή το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό. Πρόσθεσε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακάτεψε καλά για να δέσει η σάλτσα. Σιγόβρασε το φαγητό για 10-15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Σερβίρισμα

Σέρβιρε τα ρεβίθια ζεστά, γαρνιρισμένα με φρέσκο μαϊντανό και συνοδεύοντάς τα με φρέσκο ψωμί.

  • Αν προτιμάς πιο λεμονάτη γεύση, πρόσθεσε επιπλέον χυμό λεμονιού στο τέλος.
  • Για πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να παραλείψεις το αλεύρι και να αφήσεις τα ρεβίθια να χυλώσουν φυσικά.
  • Τα ρεβίθια λεμονάτα αποθηκεύονται άψογα στο ψυγείο και γίνονται ακόμα πιο νόστιμα την επόμενη μέρα.

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή είναι η απόλυτη έκφραση της ελληνικής φιλοξενίας και θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους. Καλή απόλαυση! 🥣🍋

Σχετικά

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα πιο πρόσφατα στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο πρόσφατα από όλες τις κατηγορίες

Τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο δημοφιλή από όλες τις κατηγορίες

Τι γλυκαντικό προτιμάς στον καφέ σου;

Βίντεο της εβδομάδας

Back To Top
No results found...