Η παντζαροσαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια είναι ένα υγιεινό, θρεπτικό και απολαυστικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως σαλάτα ή ελαφρύ γεύμα. Η γλυκύτητα του παντζαριού συνδυάζεται τέλεια με την υφή των μαυρομάτικων φασολιών και τα δροσερά μυρωδικά.
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 1 φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια
- 3 μέτρια παντζάρια, βρασμένα και κομμένα σε κύβους
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/2 φλιτζάνι φέτα, θρυμματισμένη (προαιρετικά)
Για το ντρέσινγκ
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Βράσε τα μαυρομάτικα φασόλια
Ξέπλυνε καλά τα μαυρομάτικα φασόλια και βράσε τα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20-25 λεπτά). Στράγγισέ τα και άφησέ τα να κρυώσουν.
Ετοίμασε τα παντζάρια
Αν δεν έχεις έτοιμα βρασμένα παντζάρια, βράσ’ τα ή ψήσ’ τα στον φούρνο τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο μέχρι να μαλακώσουν. Άφησέ τα να κρυώσουν, καθάρισε τη φλούδα τους και κόψε τα σε κύβους.
Φτιάξε το ντρέσινγκ
Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Χτύπησε καλά με ένα πιρούνι ή έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Συναρμολόγησε τη σαλάτα
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ανάμειξε τα μαυρομάτικα φασόλια, τα παντζάρια, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Αν θέλεις, πρόσθεσε τη φέτα. Ρίξε το ντρέσινγκ πάνω από τα υλικά και ανακάτεψε απαλά για να καλυφθούν όλα τα υλικά.
Σερβίρισμα
Σέρβιρε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς δροσερή. Είναι ιδανική για συνοδευτικό ή ελαφρύ γεύμα.
Συμβουλές
- Μπορείς να αντικαταστήσεις τη φέτα με κατίκι ή ακόμα και να την παραλείψεις για νηστίσιμη εκδοχή.
- Για πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο σκόρδο στο ντρέσινγκ.
- Φύλαξε τη σαλάτα στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες.
Αυτή η παντζαροσαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια είναι ένα γευστικό και υγιεινό πιάτο που συνδυάζει χρώματα, υφές και αρώματα με τον καλύτερο τρόπο. Καλή όρεξη! 🥗
Comments (0)