Η μανιταρόσουπα είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό και κρεμώδες ορεκτικό, ιδανικό για κάθε περίσταση. Πλούσια σε γεύση και γεμάτη θρεπτικά συστατικά, είναι ένα πιάτο που θα λατρέψουν όλοι στο τραπέζι.
Υλικά (για 4 άτομα):
- 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά ή πορτομπέλο), κομμένα σε φέτες
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 1 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο θυμάρι ή μαϊντανός για γαρνίρισμα
Τρόπος παρασκευής:
1. Σοτάρισε τα λαχανικά
Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρισέ τα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρωματίσουν το χώρο.
2. Πρόσθεσε τα μανιτάρια
Ρίξε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και σοτάρισέ τα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν, περίπου 5-7 λεπτά.
3. Ενσωμάτωσε το αλεύρι
Πασπάλισε το αλεύρι πάνω από τα μανιτάρια και ανακάτεψε καλά για 1 λεπτό, ώστε να “ψηθεί” ελαφρώς το αλεύρι. Αυτό θα βοηθήσει να δέσει η σούπα.
4. Πρόσθεσε τον ζωμό
Ρίξε σταδιακά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθεί το αλεύρι. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
5. Πρόσθεσε το γάλα ή την κρέμα
Ρίξε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε καλά. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά, χωρίς να τη βράσεις έντονα, ώστε να παραμείνει βελούδινη.
6. Αλατοπιπέρωσε και γάρνιρε
Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση. Σέρβιρε τη σούπα ζεστή, γαρνίροντας με φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό.
Συμβουλές:
- Για πιο έντονη γεύση: Πρόσθεσε λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή μια πρέζα μοσχοκάρυδο στο τέλος.
- Πιο ελαφριά εκδοχή: Αν θέλεις μια ελαφρύτερη σούπα, αντικατάστησε την κρέμα γάλακτος με περισσότερο ζωμό ή γάλα χαμηλών λιπαρών.
- Χωρίς γλουτένη: Αντικατάστησε το αλεύρι με κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.
Αυτή η μανιταρόσουπα είναι το τέλειο ορεκτικό για ένα ζεστό και απολαυστικό γεύμα. Καλή απόλαυση!
Comments (0)