Skip to content

Μανιτάρια Στιφάδο

Τα μανιτάρια στιφάδο είναι ένα παραδοσιακό και γευστικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας που συνδυάζει την απλότητα των υλικών με την πλούσια γεύση των αρωματικών. Είναι ιδανικό για ημέρες νηστείας, για όσους αποφεύγουν το κρέας ή απλώς αναζητούν ένα ελαφρύ και χορτοφαγικό πιάτο.

Βαθμός ευκολίας:

⭐ Εύκολη

Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος:

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 35 λεπτά
Σύνολο: 45 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα):

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά ή πορτομπέλο), κομμένα σε φέτες
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας ή τριμμένη ντομάτα
1 δαφνόφυλλο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής:

  1. Προετοίμασε τα υλικά
    Καθάρισε και κόψε τα μανιτάρια σε φέτες, τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και την πιπεριά σε λωρίδες. Ψιλόκοψε το σκόρδο.
  2. Σόταρε τα λαχανικά
    Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια και σοτάρισε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, περίπου 5-7 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο και τα μανιτάρια και ανακάτεψε για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
  3. Σβήσε με κρασί
    Πρόσθεσε το κόκκινο κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
  4. Πρόσθεσε τη σάλτσα ντομάτας
    Ρίξε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, την κανέλα (αν χρησιμοποιείς), αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε καλά και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά.
  5. Ολοκλήρωση
    Όταν τα μανιτάρια έχουν μαλακώσει και η σάλτσα έχει δέσει, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  6. Σερβίρισμα
    Σέρβιρε τα μανιτάρια στιφάδο ζεστά, πασπαλισμένα με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν το επιθυμείς.

Συμβουλές:

  • Ποικιλία μανιταριών: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα είδη μανιταριών όπως πλευρώτους, σιτάκε ή πορτομπέλο για πιο πλούσια γεύση.
  • Συνοδευτικό: Συνόδεψε το πιάτο με φρέσκο ψωμί, πουρέ πατάτας ή ρύζι για ένα πλήρες γεύμα.
  • Μπαχαρικά: Πρόσθεσε λίγη ρίγανη ή θυμάρι για επιπλέον άρωμα.

Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας, προσφέροντας μια υγιεινή και γευστική εναλλακτική. Καλή όρεξη!

Σχετικά

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα πιο πρόσφατα στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο πρόσφατα από όλες τις κατηγορίες

Τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο δημοφιλή από όλες τις κατηγορίες

Τι γλυκαντικό προτιμάς στον καφέ σου;

Βίντεο της εβδομάδας

Back To Top
No results found...