Αν αναζητάς ένα πιάτο που να συνδυάζει την απλότητα με τη φρεσκάδα και την πλούσια γεύση, η μακαρονάδα με πέστο είναι η απάντηση. Είναι ιδανική για κάθε περίσταση, είτε για ένα γρήγορο γεύμα είτε για να εντυπωσιάσεις φίλους με ελάχιστο κόπο. Φτιάξε τη δική σου πέστο στο λεπτό ή χρησιμοποίησε έτοιμη, και θα έχεις στα χέρια σου μια συνταγή που απογειώνει τη γεύση.
Βαθμός ευκολίας:
⭐ Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος:
- Προετοιμασία: 10 λεπτά
- Μαγείρεμα: 10-12 λεπτά (ανάλογα με τα ζυμαρικά)
- Σύνολο: 20-25 λεπτά
Υλικά (για 2-4 άτομα):
Για την πέστο:
- 2 φλιτζάνια φρέσκο βασιλικό
- 1/3 φλιτζανιού κουκουνάρι (ελαφρώς καβουρδισμένο)
- 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή λίγο περισσότερο, ανάλογα με την υφή που θέλεις)
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
Για τη μακαρονάδα:
- 500 γρ. ζυμαρικά (πένες, σπαγγέτι ή φετουτσίνι – ό,τι προτιμάς)
- 1/4 φλιτζανιού νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών (προαιρετικά)
- Λίγη επιπλέον παρμεζάνα για το σερβίρισμα
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού για διακόσμηση
Τρόπος παρασκευής:
1. Ετοίμασε την πέστο
- Σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων, βάλε τον βασιλικό, το κουκουνάρι, το σκόρδο και την παρμεζάνα.
- Χτύπησε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα.
- Πρόσθεσε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να πετύχεις την επιθυμητή υφή. Αν η πέστο σου φαίνεται πολύ πηχτή, πρόσθεσε λίγο ακόμα ελαιόλαδο ή λίγο νερό.
- Αλατοπιπέρωσε σύμφωνα με το γούστο σου.
2. Βράσε τα ζυμαρικά
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράσε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να γίνουν al dente.
- Κράτησε 1/4 φλιτζανιού από το νερό των ζυμαρικών πριν τα σουρώσεις.
3. Ανακάτεψε την πέστο με τα ζυμαρικά
- Στην ίδια κατσαρόλα (ή σε ένα μεγάλο μπολ), ρίξε τα ζυμαρικά και πρόσθεσε την πέστο.
- Ανακάτεψε καλά ώστε να καλυφθούν τα ζυμαρικά ομοιόμορφα. Αν η σάλτσα σου φαίνεται πολύ πηχτή, πρόσθεσε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που κράτησες.
4. Σερβίρισμα
- Σέρβιρε τη μακαρονάδα ζεστή σε βαθιά πιάτα.
- Πασπάλισε με λίγη επιπλέον παρμεζάνα και στόλισε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
- Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το τελείωμα.
Συμβουλές:
- Μπορείς να φτιάξεις πέστο από πριν και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο για μερικές μέρες σε αεροστεγές δοχείο. Κάλυψέ την με λίγο ελαιόλαδο για να διατηρήσει το χρώμα της.
- Αν δεν έχεις κουκουνάρι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις καρύδια ή αμύγδαλα.
- Για μια πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε μια πρέζα λεμονόφλουδα στην πέστο.
Αυτή η μακαρονάδα με πέστο είναι η επιτομή της απλότητας και της νοστιμιάς. Ένα πιάτο που μυρίζει Μεσόγειο, φέρνει φρεσκάδα στο τραπέζι και είναι τόσο εύκολο που θα το λατρέψεις. Καλή απόλαυση!
Comments (0)