Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, συνδυάζοντας τη φρεσκάδα της θάλασσας με την απλότητα των ζυμαρικών. Πρόκειται για ένα πιάτο που μπορεί να εντυπωσιάσει σε ένα επίσημο γεύμα, αλλά είναι εξίσου ιδανικό για ένα χαλαρό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 500 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι
- 500 γρ. γαρίδες (καθαρισμένες, με ή χωρίς κεφάλι)
- 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά, για πικάντικη γεύση)
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 ντομάτες τριμμένες ή 1/2 κονσέρβα ντομάτας
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή νερό
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (αν χρειαστεί)
- 1/2 κουταλάκι γλυκάνισο ή πάπρικα (προαιρετικά)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Βράσιμο ζυμαρικών: Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό τους.
- Προετοιμασία γαρίδων: Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις αφαιρούμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σάλτσα ντομάτας: Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα τσίλι. Μόλις το σκόρδο αρχίσει να βγάζει το άρωμά του, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
- Μαγείρεμα σάλτσας: Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τον ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη (αν χρειάζεται). Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Προσθήκη γαρίδων: Ρίχνουμε ξανά τις γαρίδες στη σάλτσα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τη γεύση της.
- Τελική σύνθεση: Προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό τους για πιο ζουμερή υφή.
- Σερβίρισμα: Σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού για φρεσκάδα.
Συμβουλές επιτυχίας
- Οι φρέσκες γαρίδες προσφέρουν ανώτερη γεύση, αλλά και οι κατεψυγμένες είναι μια καλή επιλογή.
- Αν προτιμάτε μια πιο κρεμώδη εκδοχή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο βούτυρο στο τέλος.
- Συνοδεύστε τη γαριδομακαρονάδα με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί, όπως Μοσχοφίλερο ή Ασύρτικο.
Με αυτή τη συνταγή, θα δημιουργήσετε ένα πιάτο που θα απογειώσει τη γεύση και θα σας ταξιδέψει σε καλοκαιρινές θαλασσινές αναμνήσεις!
Comments (0)