Skip to content
Χταπόδι στιφάδο με baby potatoes

Χταπόδι στιφάδο με baby πατάτες – Ένα παραδοσιακό θαλασσινό πιάτο

Το χταπόδι στιφάδο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, συνδυάζοντας την πλούσια γεύση του χταποδιού με τη γλύκα των καραμελωμένων κρεμμυδιών και των μυρωδικών. Με συνοδεία baby πατάτες, γίνεται ένα γεύμα ιδανικό για κάθε περίσταση.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 χταπόδι περίπου 1-1,2 κιλά
  • 500 γρ. baby πατάτες (ολόκληρες ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες)
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο (καθαρισμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 2 ντομάτες τριμμένες ή 1/2 κονσέρβα ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (αν χρειαστεί)
  • Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία χταποδιού: Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βράζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει (περίπου 30-40 λεπτά). Στη συνέχεια, το κόβουμε σε μπουκιές.
  2. Σοτάρισμα υλικών: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μικρά κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  3. Μαγείρεμα χταποδιού: Προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Σάλτσα στιφάδου: Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τον ζωμό λαχανικών, τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη (αν χρειάζεται). Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.
  5. Προσθήκη πατατών: Προσθέτουμε τις baby πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα.
  6. Σερβίρισμα: Σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού για φρεσκάδα.

Συμβουλές επιτυχίας

  • Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγο ξύδι στο μαγείρεμα του χταποδιού.
  • Αντί για baby πατάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικές πατάτες κομμένες σε κύβους.
  • Συνοδεύστε το πιάτο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως Αγιωργίτικο ή Ξινόμαυρο.

Με αυτή τη συνταγή, θα απολαύσετε ένα πιάτο γεμάτο παραδοσιακές γεύσεις, ιδανικό για θαλασσινές απολαύσεις!

Σχετικά

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα πιο πρόσφατα στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο πρόσφατα από όλες τις κατηγορίες

Τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία "Συνταγές"

Τα πιο δημοφιλή από όλες τις κατηγορίες

Τι γλυκαντικό προτιμάς στον καφέ σου;

Βίντεο της εβδομάδας

Back To Top
No results found...