Το carrot cake είναι ένα πλούσιο, αφράτο κέικ γεμάτο αρώματα και υγρασία από τα καρότα, ενώ η κρέμα τυριού στην κορυφή το κάνει ακαταμάχητο. Είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, είτε για γλυκό στο σπίτι είτε για να εντυπωσιάσεις σε μια συγκέντρωση.
Υλικά (για ένα στρογγυλό ταψί 22-24 εκ.)
Για το κέικ:
- 2 φλιτζάνια τριμμένο καρότο
- 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 3/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλιτζάνι καρύδια ή φουντούκια (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικά)
Για την κρέμα τυριού:
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 50 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Τρόπος παρασκευής
Ετοίμασε το κέικ
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C και βάλε λαδόκολλα στον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανάμειξε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ και το αλάτι.
- Σε άλλο μπολ, χτύπησε το ηλιέλαιο, τα αυγά, τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Πρόσθεσε το μείγμα των υγρών στα στερεά υλικά και ανακάτεψε απαλά.
- Ρίξε το τριμμένο καρότο, τα καρύδια και τις σταφίδες (αν χρησιμοποιείς) και ανακάτεψε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίξε το μείγμα στο ταψί και ψήσε για 35-40 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι που θα βυθίσεις στο κέντρο να βγαίνει καθαρό. Άφησε το κέικ να κρυώσει εντελώς.
Ετοίμασε την κρέμα τυριού
- Σε ένα μπολ, χτύπησε το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
- Πρόσθεσε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτύπησε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
Συναρμολόγησε το carrot cake
- Μόλις το κέικ κρυώσει, άπλωσε την κρέμα τυριού ομοιόμορφα στην κορυφή (και στα πλάγια, αν θέλεις).
- Διακόσμησε με καρύδια ή τριμμένο καρότο, αν θέλεις.
Συμβουλές
- Υγρασία: Για ακόμα πιο υγρό κέικ, μπορείς να προσθέσεις 2-3 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού στο μείγμα.
- Αποθήκευση: Φύλαξε το κέικ στο ψυγείο, καλυμμένο, για 3-4 ημέρες.
- Προσαρμογές: Αν δεν σου αρέσουν οι σταφίδες ή τα καρύδια, απλά παρέλειψέ τα.
Αυτό το carrot cake θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σου γλυκό. 🥕🍰
Comments (0)