Το κρασί στην κουζίνα είναι σαν το αλάτι: απογειώνει τα πάντα, δίνει άρωμα, ένταση, και – γιατί όχι; – σε κάνει να νιώθεις λίγο σεφ. Αλλά ποιο κρασί να χρησιμοποιήσεις για μαγειρική; Εδώ θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να βγεις ασπροπρόσωπος (ή… κοκκινοπρόσωπος, αν πάμε για κόκκινο).
-
Κρασί καλό, αλλά όχι… χρυσό
Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις το πανάκριβο μπουκάλι που κρατάς για ειδικές περιστάσεις. Από την άλλη, μη βάλεις και κάτι που δεν θα έπινες ποτέ. Το κρασί που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι αρκετά καλό για να το πιεις. Αν σου αρέσει στο ποτήρι, θα σου αρέσει και στο πιάτο.
-
Λευκό ή κόκκινο; Πάμε με κανόνες!
Κανόνας 1: Λευκό για λευκές σάλτσες, κόκκινο για κόκκινες
Κόκκινο κρασί: Ταιριάζει με πλούσιες, έντονες σάλτσες. Προσθέτει βαθύ χρώμα και γεμάτη γεύση, χάρη στις τανίνες του. Ιδανικό για στιφάδο ή σάλτσες με βάση τη ντομάτα.
Λευκό κρασί: Είναι πιο διακριτικό, δεν “χρωματίζει” το φαγητό και δίνει φίνο άρωμα. Το θες για πιάτα με κρέμα γάλακτος ή λεμονάτες σάλτσες.
Κανόνας 2: Λευκό για τα λευκά, κόκκινο για τα κόκκινα
Λευκό κρασί: Λευκά κρέατα όπως κοτόπουλο, χοιρινό και γαλοπούλα, αλλά και ψάρια ή οστρακοειδή, το λατρεύουν. Δοκίμασέ το σε συνταγές με βουτυράτες ή λεμονάτες σάλτσες.
Κόκκινο κρασί: Για κόκκινα κρέατα όπως μοσχάρι και αρνί. Είναι το απόλυτο ταίρι για βαριές, αρωματικές σάλτσες – σκέψου στιφάδο ή κυνήγι.
-
Τι γίνεται με το “βαρύ πυροβολικό”;
Πλούσια κρέατα: Αγριογούρουνο, λαγός ή πάπια; Θέλουν κόκκινο κρασί, και μάλιστα γεμάτο σώμα. Σκέψου κάτι δυνατό, όπως ένα Cabernet Sauvignon ή ένα Merlot. Αν το φαγητό είναι στιφάδο, τόσο το καλύτερο.
Tip Extra:
Μη διστάσεις να αυτοσχεδιάσεις. Η μαγειρική είναι πεδίο πειραματισμών, και πολλές φορές το “λάθος” κρασί φέρνει το πιο απρόσμενο, νόστιμο αποτέλεσμα.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα βάλεις κρασί στο φαγητό, να θυμάσαι: λίγη φαντασία, ένα καλό μπουκάλι και το πιάτο σου θα αποκτήσει χαρακτήρα. Και γιατί όχι; Κράτα ένα ποτηράκι για σένα – να μαγειρεύεις με στιλ!
Comments (0)