Η στιγμή που το παιδί φεύγει από το σπίτι για σπουδές είναι για κάθε γονέα ένα δυνατό συναισθηματικό σοκ. Το σπίτι αδειάζει και η καθημερινότητα αλλάζει. Το συναίσθημα του αποχωρισμού συνοδεύεται από περηφάνια, φόβο, μοναξιά και συχνά… μια δόση μελαγχολίας. Όμως αυτή η μετάβαση, όσο δύσκολη κι αν φαντάζει, μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευκαιρία προσωπικής εξέλιξης τόσο για το παιδί όσο και για τον γονέα.
Αναγνώρισε το Συναίσθημα – Είναι Φυσιολογικό
Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις το σοκ είναι να αναγνωρίσεις πως το συναίσθημα που βιώνεις είναι φυσιολογικό. Μην νιώθεις “υπερβολικός” ή “αδύναμος”. Η αποχώρηση του παιδιού από το σπίτι, ειδικά αν είναι το πρώτο ή το μοναδικό, φέρνει μαζί της μια μικρή… πένθιμη διαδικασία. Θρηνείς μια εποχή, μια καθημερινότητα, μια σχέση όπως τη γνώριζες μέχρι τώρα. Το να δώσεις χώρο και χρόνο στον εαυτό σου να νιώσει, είναι το πιο σημαντικό πρώτο βήμα.
Οργάνωσε την Αναχώρηση – Μαζί
Η διαδικασία της μετάβασης γίνεται ευκολότερη όταν ο γονέας συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του παιδιού για τη νέα του ζωή. Από την οργάνωση του σπιτιού, μέχρι τη λίστα με τα απαραίτητα και τις πρακτικές εκκρεμότητες, αυτός ο κοινός χρόνος δημιουργεί ένα αίσθημα σύνδεσης. Παράλληλα, σε βοηθά να νιώσεις ότι συνεχίζεις να έχεις ρόλο και παρουσία στη ζωή του παιδιού σου, έστω και από απόσταση.
Διατήρησε την Επαφή Χωρίς Εξάρτηση
Η τεχνολογία σήμερα σου δίνει την ευκαιρία να επικοινωνείς με το παιδί σου καθημερινά, αλλά η υπερβολική εξάρτηση μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Θέσε μαζί του μια ισορροπία. Αντί για συνεχόμενα μηνύματα, προτιμήστε σταθερά τηλεφωνικά ραντεβού ή εβδομαδιαίες βιντεοκλήσεις. Έτσι, διατηρείτε τη σύνδεση χωρίς να «πνίγετε» ο ένας τον άλλο.
Γέμισε τα Κενά με Δραστηριότητες για Εσένα
Ο χρόνος και ο χώρος που μένει κενός, μπορεί να γεμίσει με δημιουργικές δραστηριότητες που είχες αφήσει πίσω ή που πάντα ήθελες να ξεκινήσεις. Επιστροφή σε χόμπι, νέα μαθήματα, εθελοντισμός, κοινωνικές δραστηριότητες ή ακόμα και ένα ταξίδι. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν είναι εγωιστικό· είναι απαραίτητο για να μπορείς να συνεχίσεις να υποστηρίζεις το παιδί σου συναισθηματικά.
Από τη Σχέση Φροντίδας, στη Σχέση Εμπιστοσύνης
Όσο το παιδί μεγαλώνει, η σχέση μεταβαίνει από τη φροντίδα στη συνεργασία και την εμπιστοσύνη. Ο ρόλος του γονέα δεν τελειώνει, αλλά αλλάζει. Το να αναγνωρίσεις αυτή τη μετάβαση και να την αγκαλιάσεις, θα σε βοηθήσει να νιώσεις περήφανος, όχι λυπημένος. Το παιδί σου κάνει το πρώτο του μεγάλο βήμα προς την ανεξαρτησία, και αυτό σημαίνει πως κάτι έκανες πολύ σωστά.
Μίλα με Άλλους Γονείς
Δεν νιώθεις μόνος. Εξάλλου, πολλοί γονείς βιώνουν την ίδια εμπειρία, συχνά με παρόμοια συναισθήματα. Το να εκφράζεις αυτό που νιώθεις σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν, μπορεί να γίνει θεραπευτικό. Μια συζήτηση, ένα καφέ με κάποιον που περνά το ίδιο, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και νέες ιδέες για προσαρμογή.
Τελικά…
Το σοκ του αποχωρισμού είναι έντονο, αλλά δεν κρατά για πάντα. Με τον καιρό, θα δεις ότι η νέα πραγματικότητα μπορεί να φέρει πιο ώριμες σχέσεις, προσωπική ανακάλυψη και νέες ευκαιρίες και για εσένα. Το παιδί σου δεν σε εγκαταλείπει – απλώς ανοίγει τα φτερά του. Και εσύ έχεις κάθε λόγο να νιώθεις περηφάνια.
Comments (0)